Príroda pre nás nechystá len dobroty, z ktorých rastie brucho, ale aj také skvosty,
ktoré pomáhajú nášmu organizmu očistiť sa. Siahnite po ananáse a pripravte si niekoľko jedál, ktoré po sviatkoch
prídu mimoriadne vhod.
Táto tropická rastlina s mečovitými listami, ktoré tvoria prízemnú ružicu, vytvára
zaujímavé dužinaté súplodie. Tvarom pripomína šišku, po španielsky piňa, z čoho je odvodený aj jeho názov:
pineaple - šiškové jablko. Ananás je viacročná rastlina a plody vznikajú v troj- až štvorročných cykloch.
Ananás sa už v predkolumbovskom období rozšíril z Brazílie po celej tropickej Amerike, a keď k americkým brehom
priplávali Španieli, bol už bežnou súčasťou indiánskeho jedálnička.
Zrelý ananás má svetložltú až zlatú farbu. Dobrý ananás nemá semená. Jeho chuť
za surova je pre mnohých konzumentov trpká a zvieravá, ale veľmi dobre sa hodí na ďaľšiu úpravu. Ak chcete mať ananás
v menej dráždivej forme, využite jeho zaváranu podobu. Ale čerstvé je čerstvé. Navyše, čerstvý ananás obsahuje
enzým bromelín, ktorý je práve tým dôležitým očistným prvkom. Bromelín výrazne pomáha pri trávení bielkovín a
chorobách tráviacej sústavy, ktoré vznikajú pri nesprávnom stravovaní. Ananás obsahuje aj glukózu, vitamín C,
provitamín A, vitamíny B, kyselinu listovú a z minerálných látok draslík, horčík, vápnik, fosfor, zínok a
železo. Lepší multivitamín s obsahom stopových prvkov temer neexistuje. Dužinaté zloženie čerstvého ananásu
prečisťuje tráviaci trakt.
Plod očistíme ostrým nožom, pričom listový vršok môžeme využiť ako základ izbovej rastliny. Z ananásu pozorne
odstránime nielem tvrdú kôru, ale aj stred dužiny, ktorý môže byť drevnatý.
Osviežujúce ananásové šaláty
Tento variant je najzdravší. Ananás môže dominovať mnohým studeným šalátom. Skúste
zmiešať na kúsky nakrájané jablká, banány, pomaranče a ananás. Nechajte schladiť. Pokojne môžete pridať
akékoľvek čerstvé ovocie, ale ak chcete nechať vyniknuť ananás, dajte ho dvjnásobné množstvo. Výborná kombinácia
je aj ananás so zeleninou a kuracím mäsom.