Domáca vegeta - bylinková zmes Suroviny :1 kg mrkvy, 1 kg petržlenu,
0,5 kg kalerábu, 0,5 kg zeleru,
0,5 kg cibule,
1-2 hrste sušenej petržlenovej vňate,
1-2 hrste sušenej vegety (ligurček voňavý),
1 kg soli. Recept :Čerstvú zeleninu pomlieť na mäsovom mlynčeku a miešať so soľou. Rozložiť na cca 4-5 plechov a dať sušiť, hoci aj na radiátor. Ráno a večer zamiešať. Vysušiť by sa mala do 3-4 dní. Potom pridať petržlenovú vňať a vegetu a znova pomlieť na mlynčeku. Kto chce, môže pridať cesnakový prášok a hubový prášok. Táto vegeta je vhodná aj na maslový chlieb a do pomázánok, do mäsa, do polievky. Obsah soli po vysušení je okolo 30-40%. Užívanie :Pôsobí proti :zaneseniu organizmu chemickými konzervačnými a farbiacimi látkami Možné komplikácie : |