Zákvas z ovsených krúp - zeleninová šťava Suroviny :Recept :Trojlitrovú fľašu zaplníme do polovice ovsenými krúpami a dolejeme prevarenou a vychladenou vodou. Pridáme ešte 100 – 200 ml kefíru alebo kyslého mlieka. Nádobu pevne uzavrieme a 2-3 dni necháme kvasiť. Potom precedíme, hmotu prepláchneme, zmiešame s precedenou tekutinou a 12 – 16 hodín necháme stáť. Usadeninu (hustejšiu tekutinu) opatrne oddelíme a dáme do chladničky. Je to koncentrát, zákvas. Užívanie :Na raňajšiu dávku potrebujeme z neho 6-7 lyžíc, ktoré rozmiešame v 200 ml studenej vody a za stáleho miešania uvaríme hustú kašu. Na konci prisolíme a pridáme maslo, smotanu alebo mlieko. Konzumujeme teplé. Pôsobí proti :Tento recept používajú na zlepšenie látkovej výmeny aj na prečistenie tráviaceho a črevného traktu (má laxatívne účinky). Možné komplikácie : |