Žihľava na spôsob špenátu - bylinkové jedlo Suroviny :750 g mladej žihľavy , 2 stredne veľké cibule , 30 g masla , 1Pl oleja , 1 PL hladkej múky , 2 vajcia , soľ , mleté čierne korenie , 2 strúčiky cesnaku, 50 ml smotany na šľahanie alebo mlieka Recept :Mladú žihľavu dobre opláchneme pod tečúcou vodou.
Varením sa objem žihľavy podstatne zmenší, preto potrebujeme aspoň 750 g alebo množstvo, ktoré zaplní štvorlitrový hrniec. Žihľavu zalejeme horúcou vodou a 10 –15 minút povaríme. V hrnci rozohrejeme maslo a olej, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a opečieme do sklovitá. Zasypeme lyžicou hladkej múky a mierne opražíme. Žihľavu scedíme, necháme odkvapkať, potom vrátime do hrnca. Pridáme praženú cibuľu, osolíme, okoreníme, vmiešame vajcia a prelisovaný cesnak.
Všetko krátko povaríme a necháme mierne vychladnúť. Potom rozmixujeme ručným mixérom.
Do žihľavovej zmesi pridáme smotanu alebo mlieko a krátko prehrejeme. Užívanie :Pôsobí proti :Možné komplikácie : |