Čerstvý syr s bylinkami - bylinkové jedlo Suroviny :1 liter surového čerstvého mlieka, rozmarín, tymián, šalvia, olivový olej, čierne korenie, soľ
Recept :Čerstvé, neprevarené mlieko nalejte do keramickej misy, zakryte pokrievkou a nechajte jeden a pol dňa odstáť, aby skyslo. Čas, za ktorý mlieko skysne, záleží od teploty. Keď mlieko skysne, odoberte zvrchu smotanu a odložte si ju na ďalšie použitie. Nalejte kyslé mlieko do hrnca alebo panvice a nechajte zovrieť. Nechajte variť asi pol hodinu; za tú dobu sa oddelí srvátka a tvaroh. Tvaroh vyfiltrujte cez hustú sieťku a odložte si srvátku. Tvaroh nechajte odstáť aspoň 5 hodín. Pridajte soľ, vytvarujte hrudku, posypte ju bylinkami a zabaľte ju do mäkkej látky. Navrch a naspodok dajte tvrdú dosku, nechajte odstáť cca 8 hodín. Odstráňte bylinky, syr nakrájajte na pásiky, pridajte korenie a pokvapkajte olivovým olejom. Servírujte.
Užívanie :Pôsobí proti :Možné komplikácie : |