Olivový olej, považovaný obyvateľmi stredomoria za "zelené zlato", má všestranné použitie. V kulinárstve sa
používa na zálievky do šalátov, na varenie, máča sa doň opečený chlieb. Olivový olej má však využitie aj v kozmetike pri
výrobe mydla, telových olejov, vonných kúpeľov, upokojujúci a medicínsky prostriedok, ale aj ako olej
do lámp na svietenie. Olivová vetvička sa postupne stala symbolom mieru, dlhovekosti, plodnosti,
dospelosti a zrelosti.
Starovekí Gréci zvykli užívať jednu, alebo dve lyžičky olivového oleja na lačno na zlepšenie trávenia.
Niektorí lekári odporúčaju dodržiavať tento zvyk aj dnes. Za zmienku stojí, že olivový olej má priznivé
účinky pri dietetickej liečbe cukrovky. Pomáha udržiavať spávny krvný tlak a zvyšuje hustotu kostí.
Jeho obľúbenosť potvrdzujä recepty ľudovej medicíny :
- Na žiarivé vlasy - po umytí šampónom vtierajte do vlasov zmes panenského olivového oleja a
vaječného žĺtka, šťavy z citrónu a trochy piva. Nechajte pôsobiť päť minút a umyte vodou.
- Prevencia proti lupinám - do vlasov vtierajte zmes olivového oleja a kolínskej vody. Potom
opláchnite.
- Na suchú pleť - nameste na tvár maskú z avokáda a olivového oleja, nechajte pôsobiť desať
minút a opláchnite.
- Ochrana pred vráskami - pred spaním si pleť natrite zmesou olivového oleja a citrónovej šťavy.
- Na zjemnenie kože - zmiešajte rovnaké diely soli a olivového oleja. Masírujte ním kožu na
tele a potom opláchnite.
- Na spevnenie nechtov - namáčajte nechty v kúpeli z horúceho olivového oleja päť minút.
- Na uvoľnenie unavených svalov - masírujte boľavé miesta olivovým olejom s rozmarínom.
- Na výčistenie pleti od akné - jemne trite pokožku zmesou 250 ml olivového oleja a desať
kvapiek levanduľového oleja.
- Zníženie účinkov alkoholu - pred použitím alkoholu si dajte niekoľko lyžíc olivového oleja.
- Proti vysokému tlaku - varte 24 olivových listov vo vode 15 minút. Získanú tekutinu pite
ráno a večer počas dvoch týždňov.
Možno v olivovom oleji vyprážať?
Áno, ale robte to uvážene. Olivový olej sa totiž pri vyprážaní postupne
znehodnocuje. Najviac sa to prejaví pri opakovanom použití oleja a keď je teplota praženia príliž
vysoká. Napriek tomu je olivový olej vhodnejší na vyprážanie, ako ostatné rastlinné oleje, lebo má
vysoký obsah kyseliny oleovej, ktorá jeho oxidácii zabraňuje, rovnako ako ďalšie prirodzené antioxidanty -
fenoly a vitaním E.