Púpava lekárska je rastlina rozšírená po celej severnej zemeguli nielen v niekoľkých
odrodách, ale aj vo veľkom množstve. Pre niekoho je to nepríjemná burina, pre iného užitočná liečivá rastlina.
V niektorých krajinách patrí púpava k bežným druhom šalátovej zeleniny. U nás ju
radíme medzi liečivé rastliny. Na jar zbierame korene a listy, ale len dovtedy, kým nemá rozkvitnuté kvety.
Približne od apríla do konca augusta sa zbierajú listy, v jeseni sa vykopáva len koreň.
Vybraté korene očistíme od zeminy, umyjeme ich a vodu necháme dobre odkvapkať. Hrubšie
korene pozdĺžne prerežeme aby sa rýchlejšie usušili. Pracujeme s "citom", aby z koreňa nevyšlo veľa šťavy,
pretože obsahuje cenné liečivé látky. Korene sušíme v tenkej vrstve umelým teplom. Rastlinka je vtedy usušená správne, keď korene
korene pri lámaní praskajú. Usušené listy musia mať približne pôvodnú zelenú farbu, nesmú sčernieť. Ak zberáme a sušíme iba samé
listy, treba dať pozor, aby sa nezaparili. Správne sušenie je veľmi dôležité, pretože pressušené listy sa
drobia a nedosušené zase rady plesnivejú. Okrem toho len správne usušená liečivka zaručuje žiadaný obsah
účinných látok. Púpava je aj medonosná. Med z nej obsahuje peľ a vysokým obsahom bielkovín.
Púpava skrýva v sebe širokú paletu účiných látok. Medzi ne patria najmä horčiny,
sacharidy, z ktorých je zaujimavý predovšetkým inulín. Jeho obsah v koreni kolíše počas vegetačného obdobia
od 15-24%. Niektorí autori tvrdia, že pri jedennom zbere ho korene obsahujú až 40%. Pre vysoký obsah inulínu je
púpavový koreň považovaný za dôležitý podporný liek pri cukrovke. Okrem toho púpava obsahuje viaceré organické
kyseliny, aminokyseliny, triesloviny, silicu, fytoncity, vitamíny zo skupiny B, vitamín C, D a provitamín A.
Obsahuje aj menšie množstvo alkaloidov, čo môže vyvolať u detí, ktoré z dutého stvola vysávaju bielu šťavu,
mierne príznaky otravy prejavujúce sa dávením, hnačkami a niekedy aj srdcovými poruchami. Púpava obsahuje aj
veľa minerálnych látok, čo jej dáva punc mimoriadne užitočnej, lacnej a najmä zdravej šalátovej zeleniny.
U nás ju však v prvom rade podkladáme za liečivku. Horčiny, ktoré obsahuje, podporujú vylučovanie tráviacich
štiav, čím sa zlepšuje trávenie a chuť do jedla. Stimulujú tiež tvorbu žlče, uľahčujú jej prietok do dvanástorníka,
uvoľňujú kŕče v žlčových cestách. Ako podporný liek sa pri zápaloch pečene, pri jej nedostatočnej činnosti, pri
tvorbe žlčových kamienkov. Podporuje aj látkovú premenu, činnosť obličiek, čo sa prejavuje zvýšeným vylučovaním
moču. Nemecký fytoterapeut MUDr. R.F. Weiss odporúča púpavovú kúru pre ľudí so sklonom k tvorbe močových kameňov,
tiež proti reume.