Šupka z ovocia, zeleniny a iných potravín je často nielen chutná, ale aj bohatá
na zdravé látky. Nechať šupku na pôvodnom mieste nám preto nielen ušetrí čas, ale zároveň zlepší zásobenie
nášho organizmu vitamínm, minerálmi a sekundárnymi rastlinnými látkami.
Jablká
Výskumny Spolkového úradu výživy v nemeckom Karlsruhe jednoznačne dokázali, čo
odborníci na zdravú výživu doteraz iba predpokladali: obsah vitamínov, najmä vitamínu C, ako aj minerálnych
látok v šupke jabĺk a hrušiek je oveľa vyšší ako v dužine. Rovnako je to aj pri sekundárnych rastlinných
látkach, ktoré v organizme zneškodňujú agresívne čiastočky kyslíka. Ošúpane jablko obsahuje už o 40% antioxidantov
menej! Preto je jednoznačné, že perd nádorovými a srdcovo-cievnymi chorobami najúčinnejšie chránia neošúpané jablká.
Rada : Jablká dôkladne umývajte a jedzte aj so šupkou. Pri voskovaných jabĺčkach je vhodné okrem
umytia ešte šupu vydrhnúť papierom.
Zemiaky
Tie môžete pokojne "zobliecť". Nové štúdie ukázali, že zemiakové šupky obsahujú menej vitamínu C
a bielkovín ako dužina. O čosi vyšší je iba obsah minerálnych látok. Šúpanie však v prípade
zemiakov neznamená podstatné zníženie obsahu živín a vitamínov.
Rada : Jesť zemiaky so šupkou sa odporúča iba lenivým a všetkým ostatným, ktorí zemiaky v šupke
považujú za pochuťku. Gurmáni radi vychutnávajú kompletné, najmä skoré zemiaky.
Mrkva
Sekundárne rastlinné látky sa nachádzajú najmä v šupke.
Mrkva obsahuje až 80% polyfenolov (antioxidačných látok, ku ktorým patria aj flavonoidy) a tenkej vonkajšej vrstve.
Rada : Zaobstarajte si tvrdú kefku, ktorou vydrhnete mrkvu pod tečúcou vodou. A pri nákupe navyberajte
najväčšie exempláre s drevenou dužinou.
Uhorky
Tmavozelená šupa zadržiava v uhorkách šťavu. Šalátové uhorky tvorí až z 97% voda
okrem toho obsahujú draslík, vitamíny skupiny B a iné cenné látky, ktoré čistia moč, regulujú hladinu cukru v krvi
a zbavujú organizmus nadbytočného množstva vody. Vitamíny a minarály sa nachádzajú tesne pod šupkou. Ale pozor
- uhorky sa proti plasni vydatne postrekujú.
Rada : Uhorky zo skleníkovje vhodné čo najtenšie ošúpať. Uhorky z vlastnej záhrady a poľa môžeme po
umytí pokojne zjesť aj so šupkou.
Paradajky
Paradajky sa cítia najlepšie vo vlastnej koži. Odhliadnuc od toho, že v šupke
vyzerajú aj chutnejšie, najviac sekundárnych rastlinných látok sa nachádza práve v šupke. Kilogram paradajkovej
šupky obsahuje 40 až 50 mg flavonoidov, zatiaľ čo v dužine sa jeho hodnota pohybuje pod 0.1mg/kg.
Rada : Paradajky konzumujte zásadne so šupkou - dokonca aj na pizzi.
Pomaranče a citróny
Nezobliekajte ich celkom. Šupky tohto južného ovocia
sú nasýtené éterickými olejmi a sú vhodné najmä ako korenie alebo prísada do pečenia. Mali by ste si však byť istý, že ide
o chemicky neošetrené exempláre, v opačnom prípade ich pre istotu ošúpte. Ovocie však nezbavujte bieleho, hubovitého
tkaniva, ktoré sa nachádza tesne pod šupkou - práve v ňom sa nachádza najväčší podiel cenných flavonoidov, ktoré
chránia naše bunky pred voľnými radikálmi, brzdia procesy starnutia a znižujú riziko vzniku nádorových chrôb.
Rada : Chemicky neošetrená šupka v malých množstvách je zdraviu prospešná. Ošetrené ovocie šúpte, ale
nezbavte ich bielej vrstvičky.