Grapefruit - ružový je lepší ako biely |
Oba druhy obsahujú vitamín C, ale ružový je naň bohatší. Okrem toho obsahuje beta karoten. |
Syry - parmezán je zdravší ako ostatné žlté syry |
Parmezán je sušený, preto obsahuje na jeden gram väčšie množstvo sodíka, fosforu a proteínov. Nemá vysoký obsah tuku - iba 22%. |
Zeler - vňaťový je lepší ako koreňový |
Vňaťový zeler obsahuje viac minerálnych látok, betakaroténu a vitamínov. |
Minerálna voda - vyberte si nesýtenú |
Obsahuje menej sodíka. Vysoká hladina tohoto prvku môže viesť k zvýšenému krvnému tlaku a zadržiavaniu
vody v organizme. Bublinky okrem toho dráždia sliznicu žalúdka. |
Paprika - červená je lepšia ako zelená |
Obsahuje 9 x viac betakaroténu a 2 x viac vitamínu C. |
Víno - červené namiesto bieleho |
Červené víno je vyrobené z červených odrôd hrozna, ktoré fermentujú spolu so šupkami a jadierkami. Vďaka tomu
červené víno obsahuje zložky, chrániace pred rakovinou. Okrem toho zvyšuje schopnosť organizmu
vstrebávať železo a pomáha pri tvorbe červených krviniek. |
Orechy - kupujte nelúpané a vlašské |
Sú bohatým zdrojom draslíka, magnézia, zínku, medi, selénu a kyseliny folovej. Lúpané strácajú veľa
výživných vlastností a rýchlo plesnivejú. |
Olivový olej - radšej v plechovke ako vo fľaši |
Obsahuje veľa vitamínu E, ktorý ničí svetlo. |
Cibuľa - radšej červená alebo žltá |
Iba červené alebo žlté odrody obsahujú zlúčeniny, ktoré zmenšujú riziko nádorových
ochorení a majú proti zápalové účinky. |