Žihlava dvojdomá - Zápar : malú lyžičku
zelinky zalejeme a vyluhujeme. Výluh pijeme aspoň trikát denne. Žihlavu môžeme piť v neobmedzenom množstve
celý rok. Účinok žihlavového čaju sa dá zvýšiť pridaním niekoľko kvapiek citrónu.
Praslička roľná - na choré miesta prikladáme kašičku z prasličky, rozdrvenej na drevenej
doske dreveným nástrojom. Osoží aj zápar pripravený ako pri žihlave. Prasličku je vhodné piť maximálne tri týždne.
Nechtík lekársky - ak je to nutné na ošetrenie zvonku pužívajte nechtíkový olej s primiešaním 10 toboliek vitamínu D do 0.5 dl. Nechtíkový olej vyrobíte
tak, že nasekanú zelinku zalejeme olejom asi 1 cm nad hornú zelinku aby bola riadne zaplavená. Na dobu
10 dní postavte na teplé miesto. Potom olej zlejte a otvorte tobolky vitamínu D a vytlačenú tekutinu zmiešajte s olejom.
Púpava lekárska - okrem toho je vhodné
vyrobiť si tinktúru z púpavového koreňa. Čerstvý alebo sušený koreň zalejte 40%-ným ražným alkoholom a
nechajte vyluhovať 14 dní. Potom užívajte 3 krát denne 15 kvapiek v žihlavovom čaji.
Ďalej je potrebné zo stravy vynechať živočíšne tuky, teda postupne znížiť spotebu mäsa na čo
najnižšiu mieru. Konzumovať nerafinované potraviny. Nie je vhodné vykonávať hladovku, pretože dochádza
k vyplavovaniu tukov z telesných zásob čo zhusťuje krv.