Ostrá paprika je veľmi užitočná pre naše zdravie. Aj preto je málo
záhradkárov, ktorí by si nedopestovali feferónky alebo čili papričky. Pestujú sa však aj na balkónoch
alebo na okne v črepníkoch. Vedci zistili, že paprika zabíja okolo 75 percent všetkých mikróbov.
Je to tým, že paprika obsahuje kapsaicín - prírodné antibiotikum. Potláča
rozmnožovanie baktérií, zabraňuje tvorbe trombov, rozširuje cievy, znižuje bolesť pri zápaloch a stimuluje
v organizme produkciu hormónov šťastia - endorfínov.
Antioxidanty nachádzajúce sa v paprike zabraňujú vzniku rakovinových buniek
a znižujú hladinu cholesterolu v krvi. Paprika pomáha tiež schudnúť. Kanadskí vedci zistili, že
posilňuje pocit sýtosti. Dobrovoľníci, ktorí si štedro posýpali stravu ostrou paprikou, nepotrebovali
dlhšie jesť a spaľovali dvakrát viac energie. Špecialisti to vysvetľujú tým, že červená paprika
zrýchľuje látkovú premenu o 27 percent.
V plodoch papriky je veľa karoténu a vitamínu C, kália, vápnika, fosforu,
zinku a mangánu. Pri prechladnutí si môžete pripraviť nápoj z čili papriky. Vezmite kúsok papričky
veľký ako necht a zavarte ho v pohári mlieka. Potom vyberte papričku a mlieko vypite. Má sa to robiť
večer. Pri nádche je dobré pred spánkom nasypať do ponožiek trochu červenej papriky, čo výborne zohreje
nohy. Tak sa liečili ešte americkí kovboji. Ak vás začína zmáhať angína, rozmiešajte v pohári teplej
vody pol čajovej lyžičky čerstvo zomletého čierneho korenia a vypláchnite si tým hrdlo.
Ak ste si papriku nedopestovali, kúpte si na trhu vysušené strúčiky
feferóniek alebo čili papriky a zaveste si ich v kuchyni. Je to nielen pekné, ale najmä užitočné pre
zdravie. Pridávajte ich do jedál.