Na to, aby ste mali potrebnú energiu, musíte dodržovať správnu životosprávu.
Dbajte na to, aby ste mali dostatok spánku a tekutín. Pomôže vám dostatok vitamínov z ovocia a zeleniny.
Je však dôležité zvoliť si správne ovocie či zeleninu.
Najlepšie urobíte, ak doprajete dostatok vitamínu C. Ten sa nachádza hlavne
v kivi, citróne a v paprike. Ponuka ovocia je bohatá, ak sa neviete rozhodnúť, či dáte prednosť červeným
alebo zeleným plodom, je to jedno. Musia byť však čerstvé.
Červené alebo zelené jablká?
Obidvoje sú bohaté na vitamín B, ktorý chráni nervy. Najdete v ních dostatok
vitamínu C, ktorý posilňuje imunitu. Jablko obsahuje až 2 drtuhov minerálov, napríklad draslík či kalcium.
Pektín, ktorý jablko obsahuje, znižuje hladinu chorestelolu v krvi. I napriek tomu, že má jablko sladkú chuť,
nezvyšuje hladinu krvného cukru. Jablká jedzte so šupkou, práve pod ňou sa nachádza najviac pektínu.
Červené alebo zelené hrozno?
Dokonale šťavnaté hrozno je dobrým zdrojom draslíka, bez ohľadu na to, akej
je farby. Táto sladká a zdravá pochúťka je ľahko stráviteľná. Hrozno neobsahuje veľa vitamínov. Avšak
červená a modrá odroda obsahuje anti oxidanty, ktoré neutralizujú voľné radikáli v tele a chránia nás
tak pred rakovinou a srdcovými chorobami.
Červená alebo zelená paprika?
Tu je rozdiel. Zatiaľ čo 100 gramov zelenej papriky obsahuje 100 mg
vitanímu C, 100 gramov červenej papriky ho obsahuje až 200 mg. Okrem toho je červená paprika zdrojom
protirakovinového betakaroténu, vitamínu B6 a E. Obsahuje tiež antioxidačné látky, ktoré posilňujú
imunitný systém a tým predlžujú váž život.
Rajčina alebo avokádo?
vzhľadom na to, že rajčina je 94% z vody, obsahuje málo kalórií. Avšak je
bohatá na kalcium, vitamín B1, B2, B6, C a E. Avokádo je zase bohaté na vitamín A, ktorý propspieva
vašej pleti, nechtom a vlasom. Okrem toho obsahuje dostatok železa a magnézium. V porovnaní s rajčinou má však
avokádo viac kalórií. Je teda na vás, čomu dáte prednosť. nech si však doprajete ktorékoľvek z nich, vášmu telu len
prospejete.