Hneď ako vonku začína byť chladnejšie, začína sa sezóna citrusového
ovocia. Pomaranče, citróny, mandarínky a grapefruity možno relatívne dobre skladovať a je už dávno
známe, že vďaka vysokému obsahu vitamínu C sú účinnou prevenciou proti prechladnutiu.
Tým sa ale zdravotný potenciál tohto chutného ovocia vôbec nekončí. Vedci v súčasnosti dôkladne
skúmajú aj takzvané fytochemikálie, ktoré tvoria súčasť ovocia, ale nepatria k skupine živín. Len v
pomarančoch sa nachádza okolo stosedemdesiat takýchto rastlinných chemikálií, ktoré sa s veľkou
pravdepodobnosťou po-dieľajú na celom rade pozitívnych dôsledkov na ľudský organizmus
- Porážka: Denná extradávka citrusového ovocia a štiav znižuje podľa
amerického odborného magazínu JAMA riziko mozgovej porážky o dvadsať percent.
- Cholesterol: Izraelskí vedci zistili, že konzumácia pomarančovej šťavy
súvisí so znižovaním škodlivého cholesterolu LDL. Jestvujú aj výskumy, podľa ktorých sa hladina
"dobrého" cholesterolu HDL vďaka pomarančovej šťavy zvyšuje.
- Rakovina: Pokusné zvieratá, ktoré boli v rámci štúdií kŕmené pomarančovou šťavou,
zriedkavejšie ochoreli na rakovinu hrubého čreva.
Aj keď z podobných čiastkových výskumov zatiaľ nemožno vyvodzovať
jednoznačné závery, všetko poukazuje na to, že citrusové ovocie je omnoho zdravšie, ako sme
predpokladali doteraz. Medzinárodné spoločnosti na výskum zdravej výživy preto odporúčajú jednu až
štyri porcie ovocia denne. Konzumácia pomarančov, mandarínok a iných druhov citrusového ovocia má
ešte jeden príjemný vedľajší účinok: toto ovocie má veľmi nízky energetický obsah, a preto nám pomáha
ostať štíhlymi.