Jablko je vo výžive poklad. Ak ho budete mať denne na jedálnom lístku, s veľkou
pravdepodobnosťou sa vyhnete mnohým chronickým zdravotným problémom.
Podporuje trávenie
Máte problémy so zápchou? Vyrieši to jablko! Príčinou jeho schopnosti predchádzať
zápche a liečiť ju, je zrejme zvláštna kombinácia vlákniny a ovocných kyselín. Ak si dáte jablko jemne podusené,
pomôže vám zastaviť hnačku. Postará sa o to pektín, ktorý brzdí rozvoj škodlivých mikroorganizmov v črevách a
zároveň dokáže viazať a odvádzať z tela aj časť nebezpečných ťažkých kovov. Jablká urýchľujú trávenie a prečisťujú
organizmus, preto sú vynikajúcou prevenciou proti vzniku rakoviny hrubého čreva a konečníka. Tým, že podporujú
trávenie a vylučovanie škodlivých látok, pomáhajú aj pri problémoch s kĺbmi. Zrejme je to vďaka ovocným
kyselinám, antioxidačnému pôsobeniu flavonoidov a schopnosti pektínu zvyšovať vylučovanie. Surové jablká
obsahujú veľa tráviacich enzýmov, ktoré sú zase dobrým prostriedkom proti hemoroidom. Pretože jablká zvyšujú
vylučovanie moču a znižujú tvorbu kyseliny močovej, sú prospešné aj pri dne a chorých obličkách.
Proti infarktu aj stresu
Deň je vám krátky a strácate nervy? Potom je správny čas na jablko, ktoré
priaznivo vplýva na nervový systém a je vhodné aj proti nespavosti. Privoňať k jablkovému koláču alebo k
hrnčeku pariaceho sa horúceho jablkového čaju je ako ocitnúť sa na chvíľu v detstve. Jablko má silné
aromatické látky a práve vzhľadom na výskumy možno tvrdiť, že jablková koreninová zložka vyvoláva upokojujúce
reakcie v organizme, čo následne znižuje krvný tlak a ochraňuje pred infarktom vznikajúcim z úzkosti. Lahodná
aróma by vás preto mala sprevádzať najmä v stresových situáciách. Pred infarktom vás neochráni len vôňa, ale
aj denná konzumácia dvoch až troch jabĺk. Vďaka obsahu pektínu znižuje hladinu cholesterolu v krvi a to je
prevencia pred kardiovaskulárnymi chorobami. Pektín spolu s dostatočným množstvom vitamínu C je jedným z
liečebných prostriedkov proti ateroskleróze. Blahodarný vplyv má aj množstvo minerálnych látok, najmä draslík,
horčík, fosfor, vápnik, železo, síra a mangán. Pomerne vysoký obsah draslíka môže napríklad znížiť riziko
cievnej mozgovej príhody.
Vhodné aj pre diabetikov
Ani diabetikom nie je tento druh ovocia zakázaný, hoci v jednom plode je asi také množstvo cukru ako v troch
kockách repného cukru. Naše odrody jabĺk obsahujú hneď niekoľko významných cukrov - glukózu, fruktózu,
sacharózu. Vysoký je najmä obsah fruktózy. Tento jednoduchý cukor sa vstrebáva pomalšie, čím pomáha udržať
stálu hladinu cukru v krvi. "Cukrovkári" by mali preto často zahryznúť do jablka.
Prírodná zubná pasta
Pomoc pri nachladnutí, kašli, chrípke, rýchlejšie liečenie rán či popálenín, to sú neoceniteľné služby
vitamínu C, na ktorý sú jablká tiež veľmi bohaté. Jeho obsah však závisí od druhu, zrelosti a kvality
skladovania. Jedno stredne veľké jablko má toľko vitamínu C ako napríklad zväzok reďkoviek. Najviac ho
obsahujú kyslé jablká. Vďaka vitamínu C dezinfikuje jablko ústnu dutinu. Tu však jeho pozitívny účinok na
ústnu dutinu nekončí. Aj vy ste už počuli o "prírodnej zubnej paste"? Táto prezývka patrí jablku oprávnene.
Mierne vlákninová štruktúra jablka - nelepivá konzistencia, šťavnatý obsah a chuť urýchľujú tvorbu slín.
Jedenie jablka je potom prirodzenou pomôckou na čistenie zubov a ústnej dutiny. Žutie zároveň precvičuje
žuvacie svaly a svaly tváre. Neznamená to však, že treba zubné kefky vymeniť za jablká!
Zdroj maldosti a krásy
Jablko je od nepamäti symbolom zdravia a krásy. Ľudia ho často považujú za fontánu mladosti, ba i za účinný
prostriedok v boji proti starnutiu. A pokiaľ ide o krásu, nebude to až také jednoduché, ale toto ovocie vám
určite pomôže zhodiť pár nadbytočných kilogramov. Jablká patria medzi nízkokalorické potraviny. Ich vláknina
vyvoláva pocit nasýtenosti, preto sú výborným doplnkom stravy pri redukčných diétach.
Dobré nie len surové
Aj keď najväčší význam pre zdravie má čerstvé jablko, ako pochúťka sa využíva aj upravené. Rýchly jablčný
kompót alebo pyré je obľúbenou prílohou i v diétnej kuchyni. Pre jemnú chuť sa jablká pridávajú do ovocných a
zeleninových šalátov, ale aj do jedál z mäsa, rýb, hydiny.