Ťažkosti s trávením má dnes takmer každý druhý, strach pred rakovinou hrubého
čreva máta ľudí, ale málokto si uvedomuje, že príčina je zakliata hoci aj v bielom chlebe. Symbol blahobytu,
upečený z čistej múky bez prímesi pliev zo zrna, sme zbavili látky nevyhnutnej na dobré fungovanie čriev -
vlákniny. Nazvali sme ju balastnou, teda zbytočnou látkou, a tak sme sa k nej aj správali. Vláknina síce
neobsahuje bielkoviny, tuky, vitamíny či minerály, ale vytvára objem, ktorý pomáha správnemu tráveniu, chráni
pred rakovinou, srdcovými ochoreniami a cukrovkou. Nájdeme ju v čiernom chlebe, ovsených vločkách, ovocí a
zelenine. Nové výskumy teda dokazujú, že ovsený posúch, zemiaky, fazuľa, hrach a cícer označované kedysi ako
potrava chudobných, majú pre naše zdravie cenu zlata. Aby boli chlieb a koláče a ďalšie výrobky z múky dosť
biele, stále odstraňujeme balastné látky z obilnín zložitými postupmi. Aj minerály a vitamíny, ktoré sa pri
toľkom očisťovaní z potravy strácajú, sme začali pridávať do finálnych výrobkov. Tak vznikli umelo obohatené
múčne výrobky či cestoviny. Nestráviteľná vláknina sa odrazu stala stredobodom záujmu. Na základe ďalších
skúseností, ale aj rozmanitých pokusov sa význam nestráviteľných zložiek potravy dostal opäť do popredia.
Podľa vzhľadu pod mikroskopom ho pomenovali vláknina.
Šupky namiesto preháňadla
Vlákniny sú prirodzené zložky rastlinnej potravy, ktoré sa po prechode celým
tráviacim traktom takmer vôbec nezmenia. Rozlišujeme vlákninu rozpustnú vo vode a nerozpustnú. Pocit sýtosti,
teda objem, vytvára nerozpustná vláknina. Nájdeme ju v šupách zemiakov, jabĺk, hrušiek, hrozna, pliev a otrúb.
Tvorí ju lignín, hemicelulóza a celulóza. Urýchľuje prechod potravy črevom, viaže na seba vodu, a tak zväčšuje
objem stolice. Zmäkčuje ju a tým uľahčuje vyprázdňovanie. Tieto účinky vlákniny sú pre ľudské zdravie
mimoriadne významné. Poruchami vyprázdňovania čiže zápchou trpia totiž milióny ľudí civilizovaného sveta.
Postihnutí často siahajú po preháňadlách, ktoré sú návykové a často majú nežiaduce vedľajšie účinky.
Zdrojom rozpustnej vlákniny je ovocie, nájdeme ju v citrusových plodoch, v
banánoch, jablkách a v ríbezliach. V podobe gumy sa vyskytuje v bôbe a vo fazuli, ako aj v dvoch u nás
pestovaných obilninách - v ovse a v jačmeni, nie však v raži a v pšenici. Posypať bochník chleba niekoľkými
ovsenými vločkami rozhodne nestačí. Ďalšou formou rozpustnej vlákniny sú slizy, ktoré sa nachádzajú v semenách
ľanu, v indickom psylliu, v morských riasach, chaluhách a v hubách vrátane známej hlivy ustricovitej. Všetky
formy vo vode rozpustnej vlákniny vynikajú schopnosťou efektívne znižovať hladinu cholesterolu. Zabraňujú
totiž jeho spätnému vstrebávaniu v čreve, zvyšujú tvorbu priaznivého cholesterolu pri súčasnom znižovaní "zlého" cholesterolu. Ďalší výz- namný účinok rozpustnej vlákniny je spomaľovanie vstrebávania glukózy z čreva do krvi. Takto môžeme ovplyvniť jej hladinu po jedle, čo patrí k najväčším problémom liečby cukrovky.