Všetky sorty hrozna patria k najzdravším druhom ovocia. Hrozno obsahuje
napríklad kyselinu listovú, farbivá a minerálne látky a stopové prvky. Z minerálnych látok má
najvyššie zastúpenie draslík, ktorý pomáha organizmu nielen pri odstraňovaní odpadových látok, riadení
srdcového rytmu, ale pomáha nám aj jasne myslieť. Vlákniny, ktoré sú v šupkách hrozna, podporujú
činnosť čriev. Keďže má hrozno močopudný účinok, pomáha z tela vyplavovať škodlivé látky.
Zároveň obsahuje vitamín C, E a vitamíny skupiny B. Výhodou najmä pre jesenné dni, keď mnohí z nás
pociťujú nostalgiu za letom a ťažko sa vyrovnávajú so zmenami počasia, je, že hrozno zmierňuje únavu
a depresiu. Pre svoju výživovú hodnotu je doslova energetickou bombou.
Červené alebo biele
To, ako pôsobí hrozno na organizmus, závisí aj od jeho farby.
Jasnočervené je vhodné pri pľúcnych chorobách a astme. Modré až červené čistí organizmus od solí a
kyselín, pomáha pri kožných problémoch a pri chudokrvnosti, ale aj pri kataroch dýchacích ciest.
Biele hrozno sa odporúča okrem pľúcnych ochorení aj pri problémoch s pečeňou, pri začínajúcej
impotencii a kŕčových žilách. Plody i šťava v malom množstve liečia žalúdkové, črevné akútne i
chronické katary. Nezávisle od farby znižuje konzumácia hrozna hladinu zlého LDL cholesterolu,
zatiaľ čo hladina dobrého HDL cholesterolu v organizme stúpa. Asi najznámejším produktom vinnej révy
je víno, ktoré sa získava kvasením hroznovej šťavy. Práve tá je pre nízky obsah dusíkatých látok a
tukov vhodná pri chorobách s vysokými horúčkami, lebo poskytuje telu energiu a tým aj osvieženie.
Má príjemnú arómu a sladkú chuť a napomáha vylučovanie tráviacich štiav. Nemala by sa prisladzovať,
lebo sa tým ničí ovocný - hroznový cukor.
Nestratí sa ani v kuchyni
Hrozienka - sušené bobule hrozna, obsahujú veľké množstvo cukru, a
tak slúžia na dochutenie obilnej potravy, pridávajú sa do sladkých múčnikov, ale aj do pikantných
zeleninových šalátov či orientálnych jedál. V niektorých oblastiach sa hrozienka používajú pri výrobe
dezertných vín alebo na zlepšenie kvality domácich vín. V kuchyni sa nestratí ani vinný ocot.
Jeho charakteristická hnedá farba, korenistá vôňa a sladkokyslá chuť pomôže dotvoriť nejeden recept.
Hrozno môžeme v surovom stave použiť aj pri výrobe šalátov, na spestrenie studených mís či jednohubiek,
najmä syrových. Kombinácia rokfortu a bobule hrozna je naozaj vynikajúca. Základným pravidlom, či už
pri konzumácii hrozna alebo jeho spracovaní, je mať kvalitný zdroj. Treba kupovať strapce čerstvé a
neprezreté, v strednej veľkosti, s pevnou šupkou a so šťavnatou a mäsitou dužinou. Z kvalitného
základu je potom aj kvalitný produkt.