Liečivé účinky zeleniny
  • Domov
  • Byliny
    • Herbár
    • Čas zberu
    • Podľa chorôb
    • Spracovanie byliniek
  • Zelenina
    • Liečivé účinky
    • Podľa chorôb
  • Ovocie
    • Liečivé účinky
    • Podľa chorôb
  • Blog
    • Blog
    • Zaujímavosti
    • Stiahnite si eBook
    • Knihy o bylinkách
    • Použitá literatúra
  • Recepty
  • eShop

Liečívé účinky zeleniny

    Brokolica
    Čakanka
    Cesnak
    Cibuľa
    Cvikla
    Fenikel
    Kapusta
    Kukurica
    Mrkva
    Paprika
    Petržlen
    Pór
    Paradajky
    Reďkovka
    Šalát
    Špargľa
    Špenát
    Zázvor
    Zeler
    Zemiak
    Žerucha


Paprika

 
Účinky : Vitamín C neutralizuje voľne radikály a posilňuje obranyschopnosť organizmu. Prírodná látka kapsaicín povzbudzuje činnosť zažívacieho traktu. Beta karotén posilňuje bunky, brzdí proces starnutia a chráni pred škodlivým vplyvom slnka na pokožku.

Množstvo : Pre vysoký obsah vitamínu C sa odporúča jesť ju preventívne pri prechladnutí. Jedna stredne veľká paprika pokryje dvoj až trojnásobok dennej potreby dospelého človeka. Vitamín C sa z papriky nevytráca ani ohrievaním ani pečením. červená paprika obsahuje 9 x viac betakarotenu a 2 x viac vitamínu C ako zelená.

Upozornenie : Papriku sa neodporúča konzumovať pri problémoch s nadbytkom žalúdočnej kyseliny.