Liečivé účinky zeleniny
  • Domov
  • Byliny
    • Herbár
    • Čas zberu
    • Podľa chorôb
    • Spracovanie byliniek
  • Zelenina
    • Liečivé účinky
    • Podľa chorôb
  • Ovocie
    • Liečivé účinky
    • Podľa chorôb
  • Blog
    • Blog
    • Zaujímavosti
    • Stiahnite si eBook
    • Knihy o bylinkách
    • Použitá literatúra
  • Recepty
  • eShop

Liečívé účinky zeleniny

    Brokolica
    Čakanka
    Cesnak
    Cibuľa
    Cvikla
    Fenikel
    Kapusta
    Kukurica
    Mrkva
    Paprika
    Petržlen
    Pór
    Paradajky
    Reďkovka
    Šalát
    Špargľa
    Špenát
    Zázvor
    Zeler
    Zemiak
    Žerucha


Cvikla

 
Účinky : Zmierňuje infekciu dýchacích ciest, reguluje krvný obeh, predchádza zápche , lieči ekzémy a posilňuje vlasy. Varená obsahuje rozpustné vlákniny, ktoré znižujú hladinu cholesterolu. Je súčasť diet pri ochoreniach pečene a ateroskleróze.Obsahuje látky s protirakovinovými účinkami. Obsahuje vitamíny skupiny B, vzácne minerálne a lipotropne látky. Obsahuje jód, kobalt a odporúča sa pri odtučňovacích kúrach, ochorení pečene a oličiek. Je výživná, posilňuje organizmus a pomáha pri liečbe chrípky a prechladnutia.

Množstvo : Pridávame ju do šalátov, jedávame nestrúhanú a šťavu vmasírujeme do vlasov. Šťava zmiešaná s medom sa užíva pri vysokom krvnom tlaku. Odporúčaná ročná spotreba je 3 kg. Pozor. Viac ako 100 ml šťavy môže vyvolať miernu nevoľnosť a závrate. Preto ju treba spočiatku miešať s mrkvovou šťavou.

Upozornenie : Cvikla sa neodporúča pri cukrovke.